

BIOM Sima Félfehér BIO Búzaliszt
2 kg-os kiszerelés.
Egy fajta búzából készül: kövön őröljük a gabonát, majd szitáljuk a lisztet (300 mikronon 100% átesés),
ezáltal finomabbak a szemcsék és kisebb a liszt korpa tartalma.
Tápanyagokban gazdag, ízletes, de világosabb kenyerek és pékáruk készíthetők belőle.
Általános konyhai felhasználásra is jó szívvel ajánljuk ezt a lisztünket az egészségtudatos táplálkozás híveinek.
Hasznos információk a kövesmalmi lisztek használatáról:
Ha kövesmalmi liszttel dolgozol, semmiképp se egy az egyben alkalmazd az eddig megszokott receptjeidet, amik a szupermarketek polcairól származó (hengermalmi fehér) lisztekhez voltak igazítva.
A kövesmalmi liszteket használva tapasztalni fogod, hogy az eddigi arányokhoz képest növelned kell az adott tészta nedvesanyag-tartalmát (legyen szó akár kenyér esetében vízről, vagy egy süti készítésekor olajról, joghurtról vagy tojásról, vagy épp a palacsintatészta keverésekor tejről).
Javasoljuk, hogy ismerkedés elején keverd más liszttel (fehér liszttel); pl. először 20%-ban váltsd ki a fehér lisztet kövesmalmira, vagy ha bátrabb vagy kezdj 30%-os aránnyal, majd fokozatosan emelheted a „köves” liszt arányát a neked tetsző színig, ízvilágig, a folyamat során pedig apránként, és nem drasztikusan megtapasztalva az új liszt tulajdonságait, viselkedését.
Kovászos kenyér készítésére külön kitérnénk: ez esetben különösen javasoljuk az előbbiekben ismertetett keveréses módszerrel történő próbasütéseket, a tészta összeállításakor a vízmennyiség fokozatos adagolását, a tészta kézzel történő eldolgozását, illetve a kovászt is célszerű megerősíteni egy kövesmalmi őrlemény bevetése előtt.
S hogy mihez használhatod a kövesmalmi liszteket a konyhádban? Szinte mindenhez, amit eddig fehér lisztből készítettél: kenyerek, péksütik, édes sütik, sós rágcsák, pogácsák, kekszek, piték, tészták, lángos, fánk, galuska, gofri, palacsinta és a többi..
Jó kísérletezést és minél több teljes falatot kívánunk nektek!
Ez még talán érdekelhet