Dominika rizses káposztaágyon sült tarja receptje
Hozzávalók:
500 gramm savanyú káposzta, kinyomkodom és egyszer átöblítem egy kicsit
6 szelet ujjnyi vastag sertéstarja,
1 bögre rizs,
nagy csipet só,
1 kávéskanál kanál őrölt fekete bors,
1 teás kanál szárított petrezselyem,
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
2 lapos evőkanál pirospaprika.
Házi szalonna ugyanannyi szelet, mint a hús.
Ha csak bolti szalonna van, akkor kolozsvári kb.1 cm vastagon szelve.
1 nagy fej vöröshagyma picire aprítva.
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát 2 nagy evőkanál sült étkezési sertészsíron megpirítottam, fontos, hogy kicsit piruljon meg, de ne égessük el. A tűzhelyről lehúzva belekeverem az édes pirospaprikát (ezt kistermelőtől veszem, de a bolti jobb minőségű is jó) és a fűszereket, langyos vagy meleg vízzel felengedni. Ekkor mehet bele a káposzta, és egy bögre rizs, 2 bögre langyos víz. Gyors összekeverés, a leve kicsit több, mint amennyi ellepi, kicsit leveses állagú. Itt lehet kóstolni és ízlés szerint változtatni a fűszerezésen. Mehet bele a kerámia edénybe, majd rá a 6 szelet tarja, ezekre a szalonna. Fedő és irány a 200 fokos kemence. A rács a legalsó fokon van, először az ajtóhoz közel toljuk be, hogy átvegye az edény a hőmérsékletet, így nem fog megrepedni. 10-15 perc múlva mehet beljebb a rács közepére, és már csak várni kell. Ilyenkor már csak parázs van, el kell zárni a szelepet és mindkét ajtót becsukni. 3 óra múlva ehető, de teljes kihűlésig is maradhat bent. Ha nincs házi szalonna, akkor kockázott bolti bacon is jó, amit a káposztába is lehet keverni, és a húsra is tenni.