
A tökéletes fehér kenyér kemencében
Hozzávalók:
Az esti kovászhoz:
250 ml víz
250 g búzaliszt (Bl 55)
40 g élesztő
1 ek étolaj
A tésztához:
1 Kg búzaliszt
25 g só
10 g cukor
2 ek étolaj
510 ml víz
Elkészítés:
Este elkészítjük a kovászt (előtésztát). Egy tálban a hozzávalókat egy fakanállal elkeverjük, galuska tészta állagot kapunk, fóliával takarjuk le az edényt.
Másnap a hozzávalókat egy tálba tesszük, majd mehet bele az este elkészített kovászunk. Jól kidagasszuk, a vizet több részletben adjuk hozzá mert lehet kicsit több vagy kevesebb kell bele. A tészta fényes, nem ragadós könnyen formázható, rugalmas legyen. Liszt a dagasztás után már ne érje, így marad szép fényes a kenyerünk.
Letakarva 30 percig kelesztjük, majd átgyúrjuk és újra pihentetjük amíg duplájára nem nő. Utána formázzuk majd beletesszük az edénybe. Az edény aljára sütőpapírt teszünk ami alá alá vizet spricceljünk.Kelesztjük még harminc percig,majd bevágjuk.
Az edény tetejét is bespricceljük, teszünk oda is sütőpapírt. Lefedjük és mehet a 230 fokos kemencébe 40 percre, majd fedő nélkül még pár percre visszatesszük a kemencébe. Aranybarnára süssük mert akkor fog cserepesedni! Amikor kivettük lespricceljük vízzel így lesz szép cserepes és roppanós.
