Hozzávalók:
20 g szalonna
250 g füstölt hús vagy füstölt oldalas
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kiló savanyú káposzta
füstölt kolbász ízlés szerint
tölthető savanyú káposzta levél kb.10 db
4 - 6 babérlevél
500 g darált sertéshús
200 g rizs
2 gerezd fokhagyma, zúzva
2 tk. pirospaprika
1 tk. só
bors
1 mk. őrölt kömény
1 tojás
Kezdjük a kemence begyújtásával, amikor majd berakjuk a samottos cserépedényt legyen egy vastag parázs ágy de ne legyen nagy láng. A kemence ne legyen túl forró ha kell egy kicsit inkább szellőztessük ki!
A töltött káposztához először a szalonnát kis kockákra vágjuk, egy serpenyőben zsírjára pirítjuk, a pörcöt kiszedjük, majd a maradék zsíron picit megpirítjuk az apróra vágott füstölt húst, hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, üvegesre pároljuk, aztán beleforgatjuk a savanyú káposztát és a félretett szalonnapörcöt. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, és a savanyú káposzta levelekbe töltjük.A kerámia edény aljára tesszük a savanyú káposztás ragu felét, rájuk a töltött káposztákat, a babérlevelet, végül a maradék káposztás aprót és a kolbászt vagy füstölt oldalast ha szeretnénk. Felöntjük annyi langyos vízzel, amennyi ellepi,maradjon egy kis hely az edényen, hogy legyen hova nőni a gombócoknak! Berakjuk a kemencébe 180-200 fokon Kb. két órára. Félidőben pótoljuk a folyadékot (langyos vízzel)
Mázas kerámia edényt nem kell beáztatni, de vigyázzunk ne hirtelen kapja a hőt és ne legyen hideg az edény és a belevaló! Amikor kivesszük a kemencéből ne tegyük hideg felületre, legjobb választás ha egy fa vágódeszkára tesszük, akár egy konyharuhát is tehetünk a deszkára ezzel is segítve a fokozatos lehűlést.