Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha a "X" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Hozzávalók:

20 g szalonna

250 g füstölt hús vagy füstölt oldalas

1 vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 kiló savanyú káposzta

 füstölt kolbász ízlés szerint

 tölthető savanyú káposzta levél kb.10 db

4 - 6 babérlevél

500 g darált sertéshús

200 g rizs

2 gerezd fokhagyma, zúzva

2 tk. pirospaprika

1 tk. só

bors

1 mk. őrölt kömény

1 tojás

Kezdjük a kemence begyújtásával, amikor majd berakjuk a samottos cserépedényt legyen egy vastag parázs ágy de ne legyen nagy láng. A kemence ne legyen túl forró ha kell egy kicsit inkább szellőztessük ki!

A töltött káposztához először a szalonnát kis kockákra vágjuk, egy serpenyőben zsírjára pirítjuk, a pörcöt kiszedjük, majd a maradék zsíron picit megpirítjuk az apróra vágott füstölt húst, hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, üvegesre pároljuk, aztán beleforgatjuk a savanyú káposztát és a félretett szalonnapörcöt. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, és a savanyú káposzta levelekbe töltjük.A kerámia edény aljára tesszük a savanyú káposztás ragu felét, rájuk a töltött káposztákat, a babérlevelet, végül a maradék káposztás aprót  és a kolbászt vagy füstölt oldalast ha szeretnénk. Felöntjük annyi langyos  vízzel, amennyi ellepi,maradjon egy kis hely az edényen, hogy legyen hova nőni a gombócoknak! Berakjuk a kemencébe 180-200 fokon Kb. két órára. Félidőben pótoljuk a folyadékot (langyos vízzel)

Mázas kerámia edényt nem kell beáztatni, de vigyázzunk ne hirtelen kapja a hőt és ne legyen hideg az edény és a belevaló! Amikor kivesszük a kemencéből ne tegyük hideg felületre, legjobb választás ha egy fa vágódeszkára tesszük, akár egy konyharuhát is tehetünk a deszkára ezzel is segítve a fokozatos lehűlést.