1 kg liszt
80 % víz (8 dl)
20% kovász
1 kk. méz
2 tk. só
500 g lisztet és 320 ml vizet keverjünk össze, majd hagyjuk állni 2 órán keresztül.
Ettől a folyamattól lesz finom, rugalmas a kenyérbél.
Ezt követően adjuk hozzá a kovászt, majd dagasszuk pár percen keresztül.
Végül adjuk hozzá a mézet és a sót és dagasszuk tovább.
A tésztánkat olajjal kikent tálban pihentessük 3 órán át,
közben 30 percenként hajtogassuk át.
Formázzuk meg a kenyerünket és kelesszük kilisztezett kelesztőtálban 1-2 órán át,
míg a kenyér 1,5-2-szeresére kel.
Helyezzük a kenyeret sütőpapírral bélelt edénybe (jó vasedény vagy római tál cserépedény) ,
vagdossuk be a tetejét. Permetezzük be vízzel az edény tetejét.
Kemencében 230-240 fokon, vastag parázságy legyen a tűztérben, de nagy láng már ne, az edényt ne rakjuk közvetlen a samottra inkább kicsit feljebb egy rácson, 25 percig süssük, majd szellőztessük ki a kemencét utána fedjük ki az edényt és süssük további 20-25 percig aranybarnára a kenyeret.
Kenyér laminálás: