Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha a "X" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Screenshot%202023-06-22_12-01-38-339.png

    

  

1 kg liszt

80 % víz (8 dl)

20% kovász

1 kk. méz

2 tk. só

 500 g lisztet és 320 ml vizet keverjünk össze, majd hagyjuk állni 2 órán keresztül.

Ettől a folyamattól lesz finom, rugalmas a kenyérbél.

Ezt követően adjuk hozzá a kovászt, majd dagasszuk pár  percen keresztül.

Végül adjuk hozzá a mézet és a sót és dagasszuk tovább.

A tésztánkat olajjal kikent tálban pihentessük 3 órán át,

közben 30 percenként hajtogassuk át.

Formázzuk meg a  kenyerünket és kelesszük kilisztezett kelesztőtálban 1-2 órán át,

míg a kenyér 1,5-2-szeresére kel.

Helyezzük a kenyeret sütőpapírral bélelt edénybe (jó vasedény vagy római tál cserépedény) ,

vagdossuk be a tetejét. Permetezzük be vízzel az edény tetejét.

Kemencében 230-240 fokon, vastag parázságy legyen a tűztérben, de nagy láng már ne, az edényt ne rakjuk közvetlen a samottra inkább kicsit feljebb egy rácson,  25 percig süssük, majd szellőztessük ki a kemencét utána fedjük ki az edényt és süssük további 20-25 percig aranybarnára a kenyeret.

       

        

Kenyér laminálás: