Túrós bugyor
Mobilkemencés csoportunk kedvenc receptje !
Tészta: 60 dkg liszt, 10 dkg olvasztott vaj, 8 dkg kristálycukor, 2 db tojássárgája, 1 db friss élesztő és 3.5 dl tej, csipet só.
Töltelék: 1 kg túró, 2 tojássárgája, 2 habbá vert tojásfehérje, cukor ízlés szerint + búzadara vagy zsemlemorzsa 1-2 kanál,1 citrom reszelt héja.
Tetejét 1 felvert tojással megkenni.
A tésztához a langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a sóval elkevert liszthez öntjük. Beleütjük a tojássárgáját elkeverjük, míg össze nem áll, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat is, és addig gyúrjuk, míg sima felületű tésztát nem kapunk.
Letakarva kelesztjük kb. 45 percen keresztül.
Közben összerakjuk a tölteléket. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat elkeverjük a túróval, a cukorral, a citromhéjjal és a darával. A fehérjéket kemény habbá verjük, a túróhoz forgatjuk.
Amikor a tészta megkelt, vékonyra nyújtjuk, négyzet alakú darabokat vágunk belőle, a négyzetek közepére egy-egy kanál tölteléket teszünk. A négyzet sarkait középen összecsippentjük, jól összenyomkodjuk. Lekenjük egy tojással, és 180-200 fokon 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük a kemencében.