Házi rétes (rántásos rétes)
Recept: 35 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tejföl, kis só,
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze annyi liszttel, amivel lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk vékonyra, majd rákenjük a kihűlt rántást (3 ev. olaj 2 ev. liszttel kikeverve) és feltekerjük, mint a bejglit. A kész tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, egyenként kinyújtjuk amilyen vékonyra csak tudjuk. A választott tölteléket rákenjük vagy rászórjuk, feltekerjük. A kész réteseket tepsire sorakoztatjuk (sütőpapírt rakhatunk alá), majd a tetejüket tejföl és tojás keverékével lekenjük.180-200 fok között kb. 20 perc alatt megsült a kemencében.
A rántás:
A zsírt olvasszuk fel, majd amikor már jó forró, szórjuk bele a lisztet és pár perc alatt, folyamatosan kevergetve készítünk belőle világos rántást, majd várjuk meg amíg kihűl.
Túrós töltelék:
A tojásokat szétválasztjuk. A túrót összetörjük a cukrokkal, tojássárgákkal, hozzákeverjük a citrom héját és a levét, majd beleforgatjuk a tojásfehérjék keményre felvert habját. Ha nagyon lágy a töltelék, akkor adjunk hozzá kevés búzadarát. Aki szereti tehet bele mazsolát is.
Bármivel lehet tölteni ezt a tésztát, készült almás és káposztás is.