Cantuccini (mandulás kétszersült keksz)
300 gramm liszt 00 -ás
15 dkg cukor
3 dkg vaj
16 dkg pirított mandula(feldarabolva) most tettem hozzá pisztáciát is
csipet só
1 púpos kávéskanál sütőpor
2 tojás
1 evőkanál citrom marmelád,
pici vanília
Egy marék kandírozott citromhéj
1 tojás sárgája a kenéshez
A tojást a cukrot kikeverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a többi anyagot.
Ragacsos, de liszttel picit megszórva összeállítható tésztát kapunk. Két rudat formálunk,lekenjük a tojással és betesszük 180 fokon 15- 20 percre sülni.
Kivesszük a kemencéből, langyosra hűtjük, majd ferdén felszeleteljük és így visszatesszük még sülni, száradni 10 percre. Ekkor a kemence már ne legyen túl meleg kb.160 fokos. Bőven elég neki a hő.
Ez egy elég kemény, száraz keksz, édes borba mártogatják, de kávé mellé is szenzációs, otthon citrom marmeládomból készült teába mártogatjuk. Ha omlósabbra szeretnénk, akkor dupla vajmennyiség kell bele.