Rácponty kemencében
800 g burgonya
tetszés szerinti ponty
2 fej hagyma
3 darab paradicsom
1 darab paprika
5 deka zsír
4 deci tejföl
2 gerezd fokhagyma
20 deka füstölt húsos szalonna
A burgonyát sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, karikákra felszeleteljük.
A sütőedényt a zsírral kikenjük. A halat sóval bedörzsöljük.
A sütőedény alját kirakjuk a megfőzött burgonya szeletekkel, erre felszeletelt paprikát és paradicsomot halmozunk, majd rátesszük a besózott halat.
A tetejére teszünk egy összevágott paradicsomot és karikára szelt hagymát és a szalonna darabokat.
Az edényt lefedjük és 190-200 fokos kemencében 30 percig sütjük.
Ekkor az edényről levesszük a tetejét és meglocsoljuk tejföllel a sült hal tetejét.
Visszatesszük a kemencébe, és még kb.10 percig sütjük, hogy szépen megpiruljon.