Húsos batyu kovászos
30 dkg (liszt Bl. 80),
2 ek. tejföl,
15 dkg vaj,
tej és víz, annyi, hogy nagyon laza tészta legyen
7 dkg kovász
kk. só
Reggel dagasztottam és délután sült. Eddig kelt a kovászos tészta. Kétszer hajtottam, ezután hosszan pihent a tészta, majd cipókat formáztam fél órával a töltés előtt, majd kb. 40 percet pihent a töltelékkel, majd betettem 190 fokos kemencébe.
A töltelék csirkeragu:
kacsazsírban és olívaolajban dinsztelt vöröshagyma
fokhagyma
petrezselyem
oregáno
Majoránna
kápia vagy kaliforniai paprika és csilipaprika
só, bors
salátával, öntettel tálaltam.
Egy másik recept:
25 dkg finomliszt
1 tk. só
1 csipet cukor
12,5 dkg vaj felkockázva
1 tojás
1 ek. hideg tej
A tésztához a lisztet egy tálba öntjük, a közepébe mélyedést nyomunk. A vajat, a cukrot, a sót és a tojást a mélyedésbe tesszük. Hozzáadjuk a vizet, és sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
A hűtőben való pihenés után kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra, és nagyjából 10-15 cm köröket szaggatunk belőle . Mindegyik közepére rakunk egy kis halom ragut, a tészta széleit egybefogjuk, és összenyomkodjuk, majd tepsire tesszük őket. Sütőpapírt tehetünk alá de vigyázzunk parázságy legyen a kemencében nagy láng ne, legyen nehogy megégjen a papír.
Felvert tojással lekenjük őket, majd 180 fokon berakjuk a kemencébe, aranyszínűre sütjük őket.
A ragu lehet csirke, sertés vagy marha azon kívül kerülhet bele főtt tojás, olívabogyó, hal, sonka ízlés szerint.
Római köményt, koriandermagot, hagymát, fokhagymát és paprikát lehet még tenni bele. Kiváló a maradék főtt vagy sült húsok felhasználására.
A képeken a kovászos tésztával készült batyu.