Kenyérlángos-Foccacia
70 dkg kenyérliszt
5 dl langyos víz
2 tasak porélesztő (7 g)
2 tk só
1 tk cukor
kevés olívaolaj (2 evőkanál)
Elkészítés:
A langyos vízben keverjük el az élesztőt és a cukrot, hagyjuk 10 percig állni, hogy az élesztő felfusson.
A lisztet a sóval, keverjük össze, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, és dagasszunk,sima, fényes tésztát. Egy tálat enyhén kenjünk ki olajjal, helyezzük bele a tésztát, kenjük meg olajjal a tetejét is, majd fedjük le konyharuhával, és hagyjuk pihenni 60 percet, amíg a kétszeresére nő a tészta.
A gyúródeszkát kenjük meg olajjal, öntsük rá tésztát, az ujjaink segítségével húzzuk szét téglalap alakúra, majd hagyjuk még pihenni 15-20 percet. Ezután enyhén kiolajazott tepsibe helyezzük, ujjainkkal tapogassuk meg, a tészta tetejét, sózzuk, locsoljuk meg olajjal tegyünk rá rozmaringot, hagymát, paradicsomot, olivabogyót bazsalikom levelet, izlés szerint. 180-200 fokos kemencébe 15-25 perc alatt megsütjük.