Öreg tésztás kenyér (vekkeres)
A kenyérhez az előző sütésből vettünk ki még a só hozzáadása előtt, a 180 g öreg-tésztát, ezt nevezzük vekkernek.
Összeállítjuk a tésztát :180 g öreg-tészta, 1200 g BL 50 liszt, 800 ml víz, a só nélkül és kiveszünk 180 g tésztát, amit üvegbe rakunk.(ez lesz a következő sütéshez a kovász, öreg-tészta.)
Ezt követően tesszük bele a 25 g sót, és még dagasztjuk legalább öt percig.
Közepesen kemény állagúra kell dagasztani majd háromszor hajtogatni. A harmadik hajtás után formázni és edénybe tenni, ez után figyelni kell a vekkert ( az üvegbe rakott tésztát ) és amikor az bőven a duplájára emelkedett akkor tesszük be a kenyeret a 230 fokos kemencébe. Ne lángon süssük, ha nagy az edényünk és nem fér a középső sínre az edény, csak a samottra tudjuk rakni akkor tegyünk rácsot alá vagy egy régi tepsit felfordítva mert a samott nagyon forró, nehogy az alja megégjen. Beborítva 25 percig kell sütni , majd tető nélkül még 30-35 perc amíg szép sötét aranybarna nem lesz.