Öreg tésztás kenyér (vekkeres)
A kenyérhez az előző sűtésből vettünk ki még a só hozzáadása előtt, a 180 g öregtésztát, ezt nevezzük vekkernek.
Összeállítjuk a tésztát :180g öregtészta, 1200 g BL 50 liszt, 800 ml víz, a só nélkül és kiveszünk 180 g tésztát, amit üvegbe rakunk.(ez lesz a következő sütéshez a kovász, öregtészta.)
Ezt követően tesszük bele a 25 g sót, és még dagasztjuk legalább öt percig.
Közepesen kemény állagúra kell dagasztani majd háromszor hajtogatni.A harmadik hajtás után formázni és edénybe tenni ez után figyelni kell a vekkert ( az üvegbe rakott tésztát ) és amikor az a duplájára emelkedett akkor tesszük be a kenyeret a 230 fokos kemencébe. Beborítva 25 percig kell sütni majd tető nélkül még 30-35 perc amíg szép sötét aranybarna nem lesz.