Füge lekvár
5kg füge
Másfél dl méz
Fél dl rum
4 evőkanál balzsamecet
2 kávéskanál kardamom
2 Vaniliarúd
3-4 Fahéj rúd
30dkg cukor
kevés szegfűszeg
Az egész fügét beáztattam sós citromos vízbe fél órára, majd feldaraboltam. Megszórtam a kardamommal, elvagdosott vanilia rúddal(magját külön kikaparni) és eltördelt fahéj ruddal,szegfűszeggel balzsamecettel és mézzel . A cukrot összekevertem a rummal és rászórtam a már sütőtálba helyezett gyümölcsre. A kemencét fefűtöttem 230 fokra és betettem a fügét, 5 órát sült, néha megkavargattam.
Amikor kivettem 60 fokos volt a kemence szépen egyenletesen ment le a hője. A kész lekvárt, száraz dunsztba raktam kihűlésig.