Túrós batyu
A tésztához:
25 dkg rétes liszt
25 dkg finomliszt
1,5 dl langyos tej
2 ek. cukor
2,5 dkg élesztő
1 tojás
1 csipet só
8 dkg olvasztott margarin
A töltelékhez:
45 dkg tehéntúró
2 ek. tejföl
2 ek. búzadara
5 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor
Kb. 1-1,5 marék mazsola vagy valamilyen aszalt gyümölcs (az enyémbe volt egy kis narancshéj is, ami kimondottan jó benne)
1 db tojás
A lekenéshez:
1 db tojássárgája
1 ek. tej
Egy mély tálba szitálom a kétféle lisztet, majd összekeverem. A liszt közepébe mélyedést készítek. Beleöntök 0,5 dl langyos tejet, egy csipet cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. A tejben picit megkeverem az élesztőt. A liszt széléről egy keveset szórok az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverem. Letakarva 3-5 percet várok amíg felfut az élesztő.
Utána beleteszem a többi hozzávalót, összegyúrom, letakarva kb. 1 órát kelesztem.
A töltelékhez a túrót villával szétnyomkodom, és összekeverem a hozzávalókkal.
A megkelt tésztát kinyújtom , 8 x 8 cm kockákra vágom. A tésztára kb. 1 ek. túrókrémet teszek, majd a tészta csücskeit picit vizezem ujjal és átlósan összefogom, de sajnos így is szétjött. Lekenem a tejjel elkevert tojássárgájával.
Ebből a mennyiségből a kép szerinti mennyiség + 5 darab lett nekem. A képen látható tepsi a középső sínre került a kemencébe.
Sütőpapírral bélelt tepsibe, 220-230 fokos kemencébe tettem, 190 fokra esett vissza. Összesen 20 percet sült, 17 percnél résnyire nyitottam a kemencét hogy ránézzek picit, ezért 175 fokon fejeztem be.