Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha a "X" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

       Túrós batyu

A tésztához:

25 dkg rétes liszt

25 dkg finomliszt

1,5 dl langyos tej

2 ek. cukor

2,5 dkg élesztő

1 tojás

1 csipet só

8 dkg olvasztott margarin

A töltelékhez:

45 dkg tehéntúró

2 ek. tejföl

2 ek. búzadara

5 ek. cukor

1 cs. vaníliás cukor

Kb. 1-1,5 marék mazsola vagy valamilyen aszalt gyümölcs (az enyémbe volt egy kis narancshéj is, ami kimondottan jó benne)

1 db tojás

A lekenéshez:

1 db tojássárgája

1 ek. tej

Egy mély tálba szitálom a kétféle lisztet, majd összekeverem. A liszt közepébe mélyedést készítek. Beleöntök 0,5 dl langyos tejet, egy csipet cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. A tejben picit megkeverem az élesztőt. A liszt széléről egy keveset szórok az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverem. Letakarva 3-5 percet várok amíg felfut az élesztő.

Utána beleteszem a többi hozzávalót, összegyúrom, letakarva kb. 1 órát kelesztem.

A töltelékhez a túrót villával szétnyomkodom, és összekeverem a hozzávalókkal.

A megkelt tésztát kinyújtom , 8 x 8 cm kockákra vágom. A tésztára kb. 1 ek. túrókrémet teszek, majd a tészta csücskeit picit vizezem ujjal és átlósan összefogom, de sajnos így is szétjött. Lekenem a tejjel elkevert tojássárgájával.

Ebből a mennyiségből a kép szerinti mennyiség + 5 darab lett nekem. A képen látható tepsi a középső sínre került a kemencébe. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe, 220-230 fokos kemencébe tettem, 190 fokra esett vissza. Összesen 20 percet sült, 17 percnél résnyire nyitottam a kemencét hogy ránézzek picit, ezért 175 fokon fejeztem be.