Toast kenyér
235 g bl 80 liszt
100 g világos rozsliszt
25 g rétesliszt
200 g kovász
8 g cukor
9 g só
100 ml tej
135 ml víz(liszttől függ a víz +, -
20 g vaj.
Egyszerre minden mehet a dagasztótálba a vaj kivételével. Az majd később kerüljön bele, amikor felénél tart a dagasztás .
3 hajtogatás ,majd a sütőedénybe helyezzük és abban kelesztjük tovább. Hőmérséklettől függ, meddig. Legalább duplájára kelljen meg. Amikor az edénybe rakjuk majd, tojással le kell kenni.
Amikor megkelt, sütés előtt lisztezzük a tetejét és vagdossuk be.
Sütésnél 30 percig másik sütőtállal borítsuk be, majd vegyük le a tetőt és 20 percig kell még sütni. 230 fokon szoktam betenni a kemencébe, nem lángon, parázságyon, majd szép lassan 190-re lemegy a hő.
Van, hogy csak összekeverem , bedagasztom és kelesztés nélkül beteszem a hűtőbe 7 fokra. Aztán akkor veszem elő , amikor ráérek már hajtogatni . Egész éjszaka is szokott állni a hűtőben, mint a parasztkenyér. Attól függ, hogy van rá időm. Ha hosszan érik szerintem még finomabb.