Toast kenyér
235 gr bl80 liszt
100 gr világos rozsliszt
25 gr rétesliszt
200 gr kovász
8 gr cukor
9 gr só
100 ml tej
135 ml víz(liszttől függ a víz +, -
20g vaj.
Egyszerre minden mehet a dagasztótálba a vaj kivételével. Azt majd később tedd bele, amikor felénél tart a dagasztás .
3 hajtogatás , majd a sütőedénybe teszed és abban keleszted tovább. Hőmérséklettől függ, meddig. Legalább duplájára kelljen meg. Amikor az edénybe teszed, tojással kend le.
Amikor megkelt, sütés előtt lisztezd a tetejét és vagdosd be.
Sütésnél 30 percig másik sütőtállal boritsd be, majd vedd le a tetőt és 20 percig süsd még. 230 fokon szoktam betenni a kemencébe, majd szép lassan 190-re lemegy a hő.
Van, hogy csak összekeverem , bedagasztom és kelesztés nélkül beteszem a hűtőbe 7 fokra. Aztán akkor veszem elő , amikor ráérek már hajtogatni . Egész éjszaka is szokott állni a hűtőben, mint a parasztkenyér. Attól függ, hogy van rá időm. Ha hosszan érik szerintem még finomabb.