Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha a "X" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

A recept (2 babkához) :

84 dkg liszt(fele bl 80, fele bl 55

14 dkg porcukor

4,2 dl tej (ez a liszt minőségétől is függ) 

18 dkg vaj

2 lapos kk. só

20 dkg kovász

4 tojássárgája és 2 egész 

Édes kovászból csináltam (anyakovászból kivettem, és úgy etettem meg, hogy tettem hozzá egy kk. mézet)ebből lesz az édes anyakovász. A mézet, csak egyszer teszem hozzá, ha kiveszünk belőle sütéshez,már nem kell hozzá mézet rakni, csak simán etetni annyival, amennyi a sütéshez kell.Nagyon fontos részlet az, hogy az édes kovász hamarabb aktív lesz,így hamarabb kell feldolgozni, különben savanyú lesz a tészta. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy egy pohár vízbe egy kis kovászt a kiskanál hegyéről belecseppentetek. Ha fennmarad a tetején, aktív a kovász, ha a kovász lemegy az aljára, akkor vagy visszaesett, vagy még nem aktív. (kenyérnél is így van) 

A tésztát nem autolizálással kezdtem, mint a kenyérnél.

Vizet cukrot és a tojást elkevertem a  robottal. Aztán hozzáadtam a kovászt. Ezzel már 10 percig dagasztottam, majd ment bele a só és apránként hozzáadagoltam a nagyon puha vajat, ezzel is eltelt kb 10 perc.

Fél óra pihenés, majd 3..4 x hajtogatás fél óránként.Itt úgy hajtogatok, hogy lisztezett deszkán kisebb téglalapot nyomkodok a felül is enyhén lisztezett tésztán, majd hajtogatom. Utolsó hajtogatás után fél óra pihenés és mehet a hűtőbe.

Úgy kell időzíteni, hogy 8-10 óránál tovább ne álljon a tészta . Aztán lehet feldolgozni a tésztát.A feldolgozás után kb 40 percet pihentettem szoba hőmérsékleten. 

Töltelék.

Fahéjas, mandulás:

12 dkg vaj

3 bő ek. fahéj

Csipetnyi só

7 dkg cukor

(összeolvasztjuk)

7 dkg reszelt fehér csoki

5 dkg pirított mandula durvára vágva

Csokis töltelék

12 dkg vaj

7 dkg cukor

3 bő ek kakaó

Csipet fahéj

Csipetnyi só(csak az ujjunk hegyén

(összeolvasztjuk)

7 dkg ét, vagy tej reszelt csoki

5 dkg pirított török mogyoró durvára vágva.

Természetesen a töltelék lehet édesebb is, kevésbé is, ki hogy szereti.

Másnap , amikor szeretnénk sütni, elővesszük a hűtőből és cipót formálunk belőle, (addig hagytam állni , amíg a  tölteléket elkészítettem ). kb 3 mm vastatra nyújtjuk, téglalap alakúra. Rákenjük a tölteléket, majd rászórjuk a csokit és a mandulát, vagy mogyorót,majd a hosszabbik oldalán szorosan feltekerjük, mint a bejglit. Ekkor a tészta hosszabbik oldala lényegesen hosszabb, mint a tepsink, de később a fonással lerövidül.

Ha feltekertük, pizzavágóval hosszában kettévágjuk a hengert,... felfelé nézzen a vágott rész  és így az egyik végét összecsípve elkezdjük  fonni. Majd a másik végét is összecsípjük. A sütő forma aljába papírt vágunk, oldalát kivajazzuk és belehelyezzük a befont tésztát, nem baj, ha gyűrődik kicsit a tepsiben. Kb 20 percet kelesztjük és 190  fokon 35-40 percig sütjük,,  utolsó 15 percben letakarjuk fóliával , hogy ne égjen nagyon a teteje, ha kell, de a babkát szép barnára kell sütni.Az alsó sínen egy  nagyobb tepsire 

tettem a sütőformákat,így sütöttem. Vagy rácsra is lehet. 

Ha kivettük a formából , meglocsoljuk sziruppal.

1dl vízből, 2 ek cukorból, 1 kanál mézből szirupot főzünk.