A recept (2 babkához) :
84 dkg liszt(fele bl80, fele Bl55
14dkg porcukor
4,2 dl tej (ez a liszt minőségétől is függ)
18dkg vaj
2lapos kk só
20dkg kovász
4 tojássárgája és 2 egész
Édes kovászból csináltam (anyakovászból kivettem, és úgy etettem meg, hogy tettem hozzá egy kk mézet)ebből lesz az édes anyakovász. A mézet, csak egyszer teszem hozzá, ha kiveszünk belőle sütéshez,már nem kell hozzá mézet rakni, csak simán etetni annyival, amennyi a sütéshez kell.Nagyon fontos részlet az, hogy az édes kovász hamarabb aktiv lesz,így hamarabb kell feldolgozni, különben savanyú lesz a tészta. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy egy pohár vízbe egy kis kovászt a kiskanál hegyéről belecseppentetek. Ha fennmarad a tetején, aktív a kovász, ha a kovasz lemegy az aljára, akkor vagy visszaesett, vagy még nem aktív. (kenyérnél is így van)
A tésztát nem autolizálással kezdtem, mint a kenyérnél.
Vizet cukrot és a tojást elkevertem a robottal. Aztán hozzáadtam a kovászt. Ezzel már 10 percig dagasztottam, majd ment bele a só és apránként hozzáadagoltam a nagyon puha vajat, ezzel is eltelt kb 10 perc.
Fél óra pihenés, majd 3..4x hajtogatás fél óránként.Itt úgy hajtogatok, hogy lisztezett deszkán kisebb téglalapot nyomkodok a felül is enyhén lisztezett tésztán, majd hajtogatom. Utolsó hajtogatás után fél óra pihenés és mehet a hűtőbe.
Úgy kell időzíteni, hogy 8-10 óránál tovább ne álljon a tészta . Aztán lehet feldolgozni a tésztát.A feldolgozás után kb 40 percet pihentettem szobahőmérsékleten.
Töltelék.
Fahéjas, mandulás:
12 dkg vaj
3 bő ek fahéj
Csipetnyi só
7dk cukor
(összeolvasztjuk)
7 dkg reszelt fehér csoki
5dkg pirított mandula durvára vágva
Csokis töltelék
12 dkg vaj
7dkg cukor
3 bő ek kakaó
Csipet fahéj
Csipetnyi só(csak az újjunk hegyén
(összeolvasztjuk)
7dkg ét, vagy tej reszelt csoki
5 dkg piritott török mogyoró durvára vágva.
Természetesen a töltelék lehet édesebb is, kevésbé is, ki hogy szereti.
Másnap , amikor szeretnénk sütni, elővesszük a hűtőből és cipót formálunk belőle, (addig hagytam állni , amíg a tölteléket elkeszítettem). kb 3 mm-esre nyújtjuk, téglalap alakúra. Rákenjük a tölteléket, majd rászórjuk a csokit és a mandulát, vagy mogyorót,majd a hosszabbik oldalán szorosan feltekerjük, mint a bejglit. Ekkor a tészta hosszabbik oldala lényegesen hosszabb, mint a tepsink, de később a fonással lerövidül.
Ha feltekertük, pizzavágóval hosszában kettévágjuk a hengert,... felfelé nézzen a vágott rész és így az egyik végét összecsípve elkezdjük x-ben fonni. Majd a másik végét is összecsípjük. A sütő forma aljába papírt vágunk, oldalát kivajazzuk és belehelyezzük a befont tésztát, nem baj, ha gyűrődik kicsit a tepsiben. Kb 20 percet kelesztjük és 190 fokon 35-40 percig sütjük,, utolsó 15 percben letakarjuk fóliával , hogy ne égjen nagyon a teteje, ha kell, de a babkát szép barnára kell sütni.Az alsó sinen egy nagyobb tepsire
tettem a sutőformákat,így sütöttem. Vagy rácsra is lehet.
Ha kivettük a formából , meglocsoljuk sziruppal.
1dl vízből, 2 ek cukorból, 1 kanál mézből szirupot főzünk.