Hozzávalók:
700 g bl 80 búza liszt
250-300 g kovász
150 g főtt burgonya (a burgonya levét is felhasználom)
325 g víz
40 g házi zsír
22 g só
A krumplit sós vízben puhára főzzük,majd a levében hagyjuk langyosra hűlni.
A lisztet a dagasztó tálba rakjuk,és a krumpli főzőlevével lassan adagolva amennyit felvesz összegyúrjuk. Fél-egy órát állni hagyjuk,csak ezután adjuk hozzá a kovászt a főtt burgonyát és a zsírt. Ha szükséges adjunk hozzá még egy kis vizet vagy lisztet,ne legyen kemény a tésztánk. Simára dagasztjuk a tésztát 15-20 perc majd a sót is hozzáadjuk. Legalább 30 percig kelesztjük,ezután a szélét kihúzzuk és ráhajtjuk a tetejére. Ez ismételjük 5-6 alkalommal legalább.Újabb fél óra pihentetés. Ezt még kétszer ismételjük meg majd egy órát pihenjen a tészta. Cipóvá formázzuk és a sütőformába rakjuk. Vagy egy éjszakát a hűtőben pihenhet vagy 2 óra kelesztés után mehet a kemencébe. A sütőtérbe gőzt kell képezni a kemence belsejét spicceljünk be és egy kis edénybe tegyünk vizet és rakjuk a kenyér mellé. 220 fokon vastag parázs ágyon rakjuk be és olyan 180 fokos lesz a végére a kemence.