Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha a "X" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Hozzávalók:

(12 főre, kb. 7 literes köcsögben)

70 dkg bab

2 egész fej hagyma

3-3 répa és petrezselyem gyökér

5 gerezd fokhagyma

2 db paprika

1 csokor petrezselyem zöld

50 dkg kockára vágott füstölt hús,vagy szalonna

50 dkg kockára vágott sertés comb

só,paprika,bors

kb. 3 l langyos víz

  

Az edénybe rétegezve,szintenként helyezzük a hozzávalókat:

-az előző este beáztatott babot

-füstölt hús,szalonna,sertéscomb,

-zöldségek,fokhagyma gerezdek,paprikák,petrezselyem

A főzés a tűzrakással kezdődik.Keményfából rakott tűz,köré úgy helyezzük el a köcsögöt,hogy csak az egyik oldaláról érik a lángok.Fontos hogy langyos vízzel kell felönteni az edényt,hogy a nagy hőmérséklet különbség miatt nehogy elrepedjen.Fontos még hogy a víz nélkül 2/3-ig lehet megtöltve a belevalókkal!A tűz mellé rakott köcsögben felforr és kezd pörögni az étel,így magát keveri.A melegebb leves felfelé törekszik az edény aljáról és megpörgeti a tartalmát.Időnkét azért keverjük meg és vizet pótoljuk.A pirospaprikát kb. félidőben tesszük bele,sózni csak a vége előtt amikorra a füstölt dolgokból kioldódik a só.A főzés ideje kb.4 óra,lassan kell főni a babnak, használjunk jó minőségű cserépedényt az étel egyszerűsége is ebben rejlik.Így készíthetjük el a mohácsi sokacok jellegzetes ételét.

Mobilkemencében is elkészíthetjük.

Jó étvágyat!