Hozzávalók:
(12 főre, kb. 7 literes köcsögben)
70 dkg bab
2 egész fej hagyma
3-3 répa és petrezselyem gyökér
5 gerezd fokhagyma
2 db paprika
1 csokor petrezselyem zöld
50 dkg kockára vágott füstölt hús,vagy szalonna
50 dkg kockára vágott sertés comb
só,paprika,bors
kb. 3 l langyos víz
Az edénybe rétegezve,szintenként helyezzük a hozzávalókat:
-az előző este beáztatott babot
-füstölt hús,szalonna,sertéscomb,
-zöldségek,fokhagyma gerezdek,paprikák,petrezselyem
A főzés a tűzrakással kezdődik.Keményfából rakott tűz,köré úgy helyezzük el a köcsögöt,hogy csak az egyik oldaláról érik a lángok.Fontos hogy langyos vízzel kell felönteni az edényt,hogy a nagy hőmérséklet különbség miatt nehogy elrepedjen.Fontos még hogy a víz nélkül 2/3-ig lehet megtöltve a belevalókkal!A tűz mellé rakott köcsögben felforr és kezd pörögni az étel,így magát keveri.A melegebb leves felfelé törekszik az edény aljáról és megpörgeti a tartalmát.Időnkét azért keverjük meg és vizet pótoljuk.A pirospaprikát kb. félidőben tesszük bele,sózni csak a vége előtt amikorra a füstölt dolgokból kioldódik a só.A főzés ideje kb.4 óra,lassan kell főni a babnak, használjunk jó minőségű cserépedényt az étel egyszerűsége is ebben rejlik.Így készíthetjük el a mohácsi sokacok jellegzetes ételét.
Mobilkemencében is elkészíthetjük.
Jó étvágyat!