Kovászos fehér kenyér kemencében
A recept és minden, ami fontos lehet, a következő:
60 dkg Bl 80 búza
10 dkg teljes búza
50 dkg víz
20 dkg kovász
16 gr só
Kovász
Reggel
50 gr anyakovászt megetettem 50 gramm teljes és 50 gramm bl 80-as liszttel és 100 gr tiszta vízzel. 8 óra múlva 50 grammot kivettem, többi ment a kenyérhez.
A lisztet és a vizet összekevertem, azaz a robotgépem. Nem kell sokáig. Utána 45 percet pihent. Ez az autolizis folyamat. Ezután beleteszem a kovászt és 15 percig dagasztás. Fél óra pihenés. Azután beleteszem a sót, 10 perc dagasztás. Ezután egy óra pihenés enyhén kiolajozott üvegtálban.
Egy óra után kiveszem a vizes pultra és mint a rétest, vizes kézzel finoman széthúzgálom,nyújtogatom. Majd összehajtogatom és mehet pihenni. 45 perc.
Újból hajtogatás, de már a tálban. Középen alányúlok vizes kézzel, majd óvatosan felhúzom a tésztát és a szemben lévő végét alá hajtva leteszem. Ezután a magam felől lévő részét ugyanígy. Mehet vissza pihenni 45 percre. négyszer ismételjük.
Ha elég ruganyos lett a tészta, kezdhetjük a formázást, ha nem , akkor még hajtjuk egyszer. Amúgy ez egy elég lágy tészta, de ezért könnyebb és ezért kell többször hajtogatni. Utána szakajtóba tesszük és pihen a tészta éjszaka 7-8 fokon.
Másnap sütés.
230 fokon teszem be a kemencébe amikor már nincs nagy láng csak parázságy, cserépedényben, fedél nélkül és vizet teszek már előtte a kemencébe. 20 percig nem nyitok rá, utána megfordítom, hogy mindkét oldala egyformán piros legyen, kiveszem a vizet és tovább sütöm 40 percig. Ekkor a kemence már 200 fokos.
A samotton van egy rács és arra teszem az edényt. Nem ég meg az alja. Pont jó. (de talán a cserép edény miatt) Amikor kiveszem megspriccelem vízzel.