Kovászos fehér kenyér kemencében
A recept és minden, ami fontos lehet, a következő:
60dkg Bl80 búza
10 dkg teljes búza
50dkg víz
20dkg kovász
16gr só
Kovász
Reggel
50 gr anyakovászt megetettem 50gr teljes es 50 gr bl80as liszttel és 100gr tisztavízzel. 8 óra múlva 50 grammot kivettem, többi ment a kenyérhez.
A lisztet és a vizet összkevertem, azaz a robotgépem. Nem kell sokáig.Utána 45 percet pihent. Ez az autolizis folyamat. Ezutan beleteszem a kovászt és 15 percig dagasztás. Fél óra pihenés. Azután beleteszem a sót, 10 perc dagasztás. Ezután egy óra pihenés enyhén kiolajozott üvegtálban.
Egy óra után kiveszem a vizes pultra és mint a rétest, vizes kézzel finoman széthúzgálom,nyújtogatom. Majd öszehajtogatom és mehet pihenni. 45 perc.
Újból hajtogatás, de már a tálban. Középen alanyúlok vizes kézzel, majd óvatosan felhúzom a tésztát és a szemben lévő végét alá hajtva leteszem. Ezután a magam felől lévő részét ugyanígy. Mehet vissza pihenni 45 percre. 4x ismételjük.
Ha elég ruganyos lett a tészta, kezdhetjük a formázást, ha nem , akkor még hajtjuk egyszer. Amúgy ez egy elég lágy tészta, de ezért könnyebb és ezért kell többször hajtogatni. Utána szakajtóba tesszük és pihen a tészta éjszaka 7-8 fokon.
Másnap sütés.
230 fokon teszem be, cserépedényben, nem fedéllel és vizet teszek már előtte a kemencébe. 20 percig nem nyitok rá, utána megfordítom, hogy mindket oldala egyformán piros legyen, kiveszem a vizet és tovább sütöm 40 percig. Ekkor a kemence már 200 fokos.
A samotton van egy rács es arra teszem az edényt. Nem ég meg az alja. Pont jó. (de talán a cserép edény miatt) Amikor kiveszem megspriccelem vizzel.