Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha a "X" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Kovászos fehér kenyér kemencében

A recept és minden, ami fontos lehet, a következő:

60dkg Bl80 búza

10 dkg teljes búza

50dkg víz

20dkg kovász

16gr só

Kovász

Reggel

50 gr anyakovászt megetettem 50gr teljes es 50 gr bl80as liszttel és 100gr tisztavízzel. 8 óra múlva 50 grammot kivettem, többi ment a kenyérhez.

A lisztet és a vizet összkevertem, azaz a robotgépem. Nem kell sokáig.Utána 45 percet pihent. Ez az autolizis folyamat. Ezutan beleteszem a kovászt és 15 percig dagasztás. Fél óra pihenés. Azután beleteszem a sót, 10 perc dagasztás. Ezután egy óra pihenés enyhén kiolajozott üvegtálban.

Egy óra után kiveszem a vizes pultra és mint a rétest, vizes kézzel finoman széthúzgálom,nyújtogatom. Majd öszehajtogatom és mehet pihenni. 45 perc.

Újból hajtogatás, de már a tálban. Középen alanyúlok vizes kézzel, majd óvatosan felhúzom a tésztát és a szemben lévő végét alá hajtva leteszem. Ezután a magam felől lévő részét ugyanígy. Mehet vissza pihenni 45 percre. 4x ismételjük.

 Ha elég ruganyos lett a tészta, kezdhetjük a formázást, ha nem , akkor még hajtjuk egyszer. Amúgy ez egy elég lágy tészta, de ezért könnyebb és ezért kell többször hajtogatni. Utána szakajtóba tesszük és pihen a tészta éjszaka 7-8 fokon.

Másnap sütés.

230 fokon teszem be, cserépedényben, nem fedéllel és vizet teszek már előtte a kemencébe. 20 percig nem nyitok rá, utána megfordítom, hogy mindket oldala egyformán piros legyen, kiveszem a vizet és tovább sütöm 40 percig. Ekkor a kemence már 200 fokos.

A samotton van egy rács es arra teszem az edényt. Nem ég meg az alja. Pont jó. (de talán a cserép edény miatt) Amikor kiveszem megspriccelem vizzel.