Sütőporos túrós pogácsa
tészta:
25 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor (7 g)
1 tk só
25 dkg vaj
25 dkg túró
1 db tojás
tetejére:
1 db tojás
ízlés szerint sajt, kömény vagy szezámmag
A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük hozzá a sót (aki sósabban szereti az két teáskanállal is tehet bele) , a sütőport, majd a vajat végül az áttört túrót és a tojást adjuk hozzá, gyúrjunk belőle tésztát.Puha de ne ragadós legyen.A begyúrt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki 2 centi vastagra, utána pogácsakiszúró vagy egy pohár segítségével szaggassuk ki a tésztát.
A pogácsákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire (ne túl közel egymáshoz, mert meg fognak nőni), a tetejüket kenjük meg felvert tojással, szórjunk rájuk reszelt sajtot.
Vághatjuk csíkokra is a tésztát és köményt vagy szezámmagot tehetünk rá. A pogácsákat 180 fokos kemencében készre sütjük,figyeljünk rá mert hamar megsül (kb. 15 perc)