Hozzávalók (3-4 kalácshoz):
50 dkg liszt
5 dkg vaj
3 tojássárgája
1 dl szánsavas ásványvíz
1 dl tej
3 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
2 teáskanál szárított élesztő (vagy 2,2 dkg friss)
nagy csipet só
Elkészítése:
A vaj kivételével minden hozzávalót a dagasztógépbe helyezünk. Amikor a hozzávalók összeálltak, hozzáadjuk a puha vajat, és hagyjuk, hogy a gép alaposan megdagassza .
A tésztát letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük (40-60 perc).
A megkelt tésztát 3-4 részre vágjuk, attól függően, hogy hány kürtőst szeretnénk készíteni.
Egy tésztadarabot hosszú rúddá sodorunk, kevés liszttel megszórt deszkán.A tésztarudat elkezdjük a fahengerre tekerni nem túl szorosan egymás mellé, maradjon egy kis rés közöttük. A végeit alányomkodjuk, hogy ne tudjon letekeredni.A deszkán kicsit átgörgetjük, hogy a tészta elsimuljon. Olvasztott vajjal megkenjük, és cukorba forgatjuk.
A kemencébe helyeztünk két téglát tartónak. Erre rakjuk a rúd két végét, így lehetett forgatni,vagy óvatosan a tepsi tartó sínre beakasztjuk a kalácsokat.
230-250 fokon (időnként megforgatva) 8-10 perc alatt megsül a kalács.