Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha a "X" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Hozzávalók (3-4  kalácshoz):

  50 dkg liszt

  5 dkg vaj

  3 tojássárgája

  1 dl szánsavas ásványvíz

  1 dl tej

  3 evőkanál cukor

  1 citrom reszelt héja

  2 teáskanál szárított élesztő (vagy 2,2 dkg friss)

  nagy csipet só

Elkészítése:

 A vaj kivételével minden hozzávalót a dagasztógépbe helyezünk. Amikor a hozzávalók összeálltak, hozzáadjuk a puha vajat, és hagyjuk, hogy a gép alaposan megdagassza .

 A tésztát letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük (40-60 perc).

 A megkelt tésztát 3-4 részre vágjuk, attól függően, hogy hány kürtőst szeretnénk készíteni. 

 Egy tésztadarabot hosszú rúddá sodorunk, kevés liszttel megszórt deszkán.A tésztarudat elkezdjük a fahengerre tekerni nem túl szorosan egymás mellé, maradjon egy kis rés közöttük. A   végeit alányomkodjuk, hogy ne tudjon letekeredni.A deszkán kicsit átgörgetjük, hogy a tészta elsimuljon. Olvasztott vajjal megkenjük, és cukorba forgatjuk.

 A kemencébe helyeztünk két téglát tartónak. Erre rakjuk a rúd két végét, így lehetett forgatni,vagy óvatosan a tepsi tartó sínre beakasztjuk a kalácsokat.

 230-250 fokon (időnként megforgatva) 8-10 perc alatt megsül a kalács.