A tésztához:
1 kg liszt (8db pizza)
0,5dkg elesztő(nem kell több, ez a lényeg, nincs agyon élesztőzve és nem lesz nehezen emészthető, hosszan kel a tészta, fárasztjuk az élesztőt)
20 g só, 6dl víz. 1 ek olíva.
A robot táljába teszem a vizet, bele a sót és 10 dkg lisztet. Előbb ezt keverem el. Majd hozzáadagolom a többi lisztet és az élesztőt is belemorzsolom. Nem kell futtatni az élesztőt. Viszont erős robot kell hozzá, mert nagyon jól ki kell dagasztani a tésztát.Ha nem bírja a robot, akkor kézzel kB 40 perc.
Gyúrjuk,gyúrjuk, pofozzuk,asztalhoz csapkodjuk.
Ha kész, akkor tálba rakjuk, tetejét lekenjük olivaval és egy folpackkal és konyharuhával letakarjuk. Másnap reggel cipókat formálunk és továbbkelesztjük. KB 6 órát kelt így tovább.
A pizzához 400fokra fűtjűk fel a kemencét. 6 db kb 30 cm-es pizza és 2 calzone készült. A pizzák 2 perc alatt sülnek ki, ezért sűrűn kell nyitogatni az ajtót 6 pizzánál. Így 3 pizza után újból rakunk a tűzre.
Aztán, hogy visszament a hő, kisült a másik három pizza. Majd a calzonik. Annak már elég volt a 300 fok is, mert 7 percig sült egy calzoni. (töltött pizza)
A pizzat egy márvány lapon sütöm de pizza kövön is jó lesz. Amit akkor teszek be, amikor már nem füstöl a kemence. Rácsúsztatom a megpakolt pizzát. Nagyon gyorsan kell dolgozni, nem lehet ám bibelődni a feltétekkel, mert könnyen letapad a tészta . Lisztezett lapátról csúsztatom,gyönyörű pizza készült benne 2 perc alatt.
A feltétről:
A jó feltéten is nagyon múlik a jó pizza. Nem kell mindent egymásra halmozni. Olasz sajtokat használok ,parmezan, és mozzarella. A szósz is egyszerű,mint amilyen a pizza, egyszerű és tökéletes!! Nem kell mindenfélével fűszerezni, max egy kis friss bazsalikomlevéllel rottyantom fel. A jó érett paradicsom a titka. Ezért használok olasz konzervparadicsomot, mert azt a már jó érett, nem savas, kinjában érett paradicsomból készítik . A végén pedig a kertemben termő friss bazsalikomlevéllel diszítem, az pontosan elgendő fűszer.