Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha a "X" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Recept:

Tészta 

1 adaghoz (30x10 cm hosszú sütőforma szükséges )

42 dkg liszt bl 55

7dkg cukor

Lapos kk só

2 tojássárgája és 1 egész

1,8 dl tej

9 dkg olvasztott vaj

2 dkg élesztő

Keverőtálban a vizes hozzávalókat  és az élesztőt összekeverjük, a tojásokat is, majd mehet bele a cukor, liszt, só és a legvégén a puha vaj adagolva. Sokáig kell dagasztani, amíg hólyagos nem lesz. Elég lágy , tészta, de nem kell megijedni. Ha kész , mehet egy tálba és rögtön be a hűtőbe. Este készítjük el. Akár 24 órát is állhat a tészta, annál finomabb lesz. Másnap , amikor szeretnénk sütni, elővesszük a hűtőből és cipót formálunk belőle, (addig hagytam állni , amíg a  tölteléket elkészítettem)  k.b 3 mm-re vastagra nyújtjuk, téglalap alakúra. Rákenjük a tölteléket, majd rászórjuk a csokit és a mandulát, vagy mogyorót,majd a hosszabbik oldalán szorosan feltekerjük, mint a bejglit. Ekkor a tészta hosszabbik oldala lényegesen hosszabb, mint a tepsink, de később a fonással lerövidül.

Ha feltekertük, pizzavágóval hosszában kettévágjuk a hengert,... felfelé nézzen a vágott rész  és így az egyik végét összecsípve elkezdjük fonni. Majd a másik végét is összecsípjük. A sütő forma aljába papírt vágunk, oldalát kivajazzuk és belehelyezzük a befont tésztát, nem baj, ha gyűrődik kicsit a tepsiben. Kb. 20 percet kelesztjük és 180  fokon 35-40 percig sütjük,utolsó 15 percben letakarjuk fóliával , hogy ne égjen nagyon a teteje, ha kell, de a babkát szép barnára kell sütni.Az alsó sínen egy  nagyobb tepsire tettem (vagy rácsra is lehet)a sütőformákat,így sütöttem. 

Ha kivettük a formából , meglocsoljuk sziruppal.

1dl vízből, 2 ek. cukorból, 1 kanál mézből szirupot főzünk. 

Töltelék:

Fahéjas, mandulás:

12 dkg vaj

3 bő ek. fahéj

Csipetnyi só

7 dkg cukor

(összeolvasztjuk)

7 dkg reszelt fehér csoki

5 dkg pirított mandula durvára vágva

Csokis töltelék

12 dkg vaj

7 dkg cukor

3 bő ek kakaó

Csipet fahéj

Csipetnyi só(csak az ujjunk hegyén

(összeolvasztjuk)

7 dkg ét, vagy tej reszelt csoki

5 dkg pirított török mogyoró durvára vágva.

Természetesen a töltelék lehet édesebb is, kevésbé is, ki hogy szereti, de babkának megbocsájtjuk a cukrot. :)