Recept:
Tészta
1 adaghoz (30x10 cm hosszú sütőforma szükséges )
42 dkg liszt bl 55
7dkg cukor
Lapos kk só
2 tojássárgája és 1 egész
1,8 dl tej
9 dkg olvasztott vaj
2 dkg élesztő
Keverőtálban a vizes hozzávalókat és az élesztőt összekeverjük, a tojásokat is, majd mehet bele a cukor, liszt, só és a legvégén a puha vaj adagolva. Sokáig kell dagasztani, amíg hólyagos nem lesz. Elég lágy , tészta, de nem kell megijedni. Ha kész , mehet egy tálba és rögtön be a hűtőbe. Este készítjük el. Akár 24 órát is állhat a tészta, annál finomabb lesz. Másnap , amikor szeretnénk sütni, elővesszük a hűtőből és cipót formálunk belőle, (addig hagytam állni , amíg a tölteléket elkészítettem) k.b 3 mm-re vastagra nyújtjuk, téglalap alakúra. Rákenjük a tölteléket, majd rászórjuk a csokit és a mandulát, vagy mogyorót,majd a hosszabbik oldalán szorosan feltekerjük, mint a bejglit. Ekkor a tészta hosszabbik oldala lényegesen hosszabb, mint a tepsink, de később a fonással lerövidül.
Ha feltekertük, pizzavágóval hosszában kettévágjuk a hengert,... felfelé nézzen a vágott rész és így az egyik végét összecsípve elkezdjük fonni. Majd a másik végét is összecsípjük. A sütő forma aljába papírt vágunk, oldalát kivajazzuk és belehelyezzük a befont tésztát, nem baj, ha gyűrődik kicsit a tepsiben. Kb. 20 percet kelesztjük és 180 fokon 35-40 percig sütjük,utolsó 15 percben letakarjuk fóliával , hogy ne égjen nagyon a teteje, ha kell, de a babkát szép barnára kell sütni.Az alsó sínen egy nagyobb tepsire tettem (vagy rácsra is lehet)a sütőformákat,így sütöttem.
Ha kivettük a formából , meglocsoljuk sziruppal.
1dl vízből, 2 ek. cukorból, 1 kanál mézből szirupot főzünk.
Töltelék:
Fahéjas, mandulás:
12 dkg vaj
3 bő ek. fahéj
Csipetnyi só
7 dkg cukor
(összeolvasztjuk)
7 dkg reszelt fehér csoki
5 dkg pirított mandula durvára vágva
Csokis töltelék
12 dkg vaj
7 dkg cukor
3 bő ek kakaó
Csipet fahéj
Csipetnyi só(csak az ujjunk hegyén
(összeolvasztjuk)
7 dkg ét, vagy tej reszelt csoki
5 dkg pirított török mogyoró durvára vágva.
Természetesen a töltelék lehet édesebb is, kevésbé is, ki hogy szereti, de babkának megbocsájtjuk a cukrot. :)