Tibor tökéletes bejgli receptje:
Hozzávalók:
1 kg liszt
45 dkg margarin
10 dkg porcukor
3 dkg élesztő
2 db tojássárgája
27 dkg tej (pontosan kimérni, nem elírás edény a mérlegre kitárázni és mérni)
1 dkg só
Elkészítés:
Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen
használjuk majd. Az élesztőt kevés hideg tejbe elkeverem, de nem kell felfuttatni. A maradék tejbe
elkeverem a tojássárgáját és a sót. A lisztet, a margarint és mind a két tejes keveréket egy nagy tálba (ha van otthon
dagasztó akkor azzal is dolgozhatsz, de ez nem feltétele a tökéletes bejglinek) és jól begyúrom.
A pontosan kimért anyagok miatt a tészta épp olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül.
A bejgli formázása: (30 dkg tészta 25 dkg töltelék)
A tésztából 5 db 30 dkg cipót formázok, 22 x 28 centis téglalappá nyújtom egyenként. A feltekert betöltött bejglit megszurkálom villával mielőtt lekenem.
( a maradék tésztából pozsonyi kifli készül. 4 dkg tésztát és 3 dkg töltelék kell mérni egy darabhoz )
A lekenés a legfontosabb ahhoz, hogy szép márványos felületű legyen. A készre formázott bejglit vagy kiflit ami már a sütő lemezen van, tojássárgájával
vékonyan lekenem, és hűvös helyre teszem, hogy ne kezdjen el megkelni. Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenem a tojás fehérjével
és hagyom melegebb helyen, mert elkezdem keleszteni. 15-20 perc után miután megszárad nem ragad a felülete ( már láthatók a márványminták a
felületen). Megszurkálom az oldalát egy hústűvel( vagy egy hurkapálcikával) két-három helyen mindkét oldalát. Mehet a kemencébe, 180 fokon 25 percig sült, félidőben fordítottam a tepsit.