Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha a "X" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    

Tibor tökéletes bejgli receptje:

Hozzávalók:

1 kg liszt

45 dkg margarin

10 dkg porcukor

3 dkg élesztő

2 db tojássárgája

27 dkg tej (pontosan kimérni, nem elírás edény a mérlegre kitárázni és mérni)

1 dkg só

Elkészítés:

Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen

használjuk majd. Az élesztőt kevés hideg tejbe elkeverem, de nem kell felfuttatni. A maradék tejbe

elkeverem a tojássárgáját és a sót. A lisztet, a margarint és mind a két tejes keveréket egy nagy tálba (ha van otthon

dagasztó akkor azzal is dolgozhatsz, de ez nem feltétele a tökéletes bejglinek) és jól begyúrom.

A pontosan kimért anyagok miatt a tészta épp olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül.

A bejgli formázása: (30 dkg tészta 25 dkg töltelék)

A tésztából 5 db 30 dkg cipót formázok, 22 x 28 centis téglalappá nyújtom egyenként. A feltekert betöltött bejglit megszurkálom villával mielőtt lekenem.

( a maradék tésztából pozsonyi kifli készül. 4 dkg tésztát és 3 dkg töltelék kell mérni egy darabhoz )

A lekenés a legfontosabb ahhoz, hogy szép márványos felületű legyen. A készre formázott bejglit vagy kiflit ami már a sütő lemezen van, tojássárgájával

vékonyan lekenem, és hűvös helyre teszem, hogy ne kezdjen el megkelni. Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenem a tojás fehérjével

és hagyom melegebb helyen, mert elkezdem keleszteni. 15-20 perc után miután megszárad nem ragad a felülete ( már láthatók a márványminták a

felületen). Megszurkálom az oldalát egy hústűvel( vagy egy hurkapálcikával) két-három helyen mindkét oldalát. Mehet a kemencébe, 180 fokon 25 percig sült, félidőben fordítottam a tepsit.