Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha a "X" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.
Húsvéti fonott kalács kemencében készítve

Húsvéti fonott kalács kemencében készítve

 (92)    (2)    0

  Kemencés receptek

Húsvéti fonott kalács kemencében készítve

Hozzávalók:

A kalácshoz:

  • 60 dkg liszt
  • 7 dkg vaj
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 mk
  • 1 mk cukor
  • 4 dl tej
  • 2 db tojássárgája

A tepsi kikenéséhez:

  • vaj

A tetejére:

  • 1 ek tej
  • 1 db tojássárgája

Elkészítés:

Elmorzsolunk 3 evőkanálnyi lisztet a 7 dkg vajjal. Az élesztőt felfuttatjuk langyos cukros tejben, hozzáadjuk a tojássárgákat és beleöntjük a lisztes vajas keverékbe.

A maradék lisztet hozzáadjuk, addig dagasztjuk, gyúrjuk amíg egy lágy tésztát nem kapunk. A tésztából cipót formálunk, és meleg helyen hagyjuk a uplájára kelni. Ez körübelül 45 percet - 1 órát vesz igénybe.

A megkelt kalácstésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kb. 30 centi hosszú rúddá hengergetjük. Ezeket egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, a szárakat befonjuk.

A fonott kalácsot vajjal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk, és ismét 30 percig kelni hagyjuk. Miután újra megkelt, a tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük, és 200 fokra előmelegített kemencében kb. 15-20 percig sütjük.

Ezután a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd további 10 percig folytatjuk a sütést. Eközben a kalácsnak egy szép aranybarna színt kell kapnia. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

Jó étvágyat kívánunk!

 (92)    (2)    0

A hozzászólásod sikeresen elküldted. Köszönjük!
Szólj hozzá
Ehhez a bejegyzéshez csak akkor szólhatsz hozzá, ha be vagy jelentkezve.

Facebook hozzászólások