Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha a "X" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.
Csülkös babgulyás

Csülkös babgulyás

 (1728)    (1)    0

  Kemencés receptek

Csülkös babgulyás

A babgulyáshoz:

  • 1 kg füstölt sertéscsülök

  • 20 dkg lángolt kolbász

  • 25 dkg fejtett bab

  • 1 db zeller (szárral együtt)

  • 1 csokor petrezselyem

  • 1 db karalábé

  • 4 db sárgarépa

  • 2 db fehérrépa

  • 1 nagy fej vöröshagyma

  • 4 gerezd fokhagyma

  • 1 ek fekete bors

  • őrölt fűszerkömény ízlés szerint

  • babérlevél ízlés szerint

  • 1 db tv paprika

  • 1 db paradicsom

  • 5 db burgonya

  • 3.5 ek fűszerpaprika

  • 6 l víz

A csipetkéhez:

  • 1 db tojás

  • 3 púpozott ek finomliszt

Elkészítés:

A kemencét felfűtjük kb 150 fokra.

Megrakjuk a 10 literes cserepünket: alulra a csülköt, kolbászt, aztán szép sorban az előző este beáztatott zöldségeinket. Az áztatást nem kötelező megtenni.

Felöntjük vízzel a cserepet, aztán betesszük a kemencébe. Ez egy 4-5 órás folyamat.

A kezdéstől számítva kb 1 óra múlva már rotyog a gulyás, addig semmi más dolgunk nincs, mint a parazsat igazgatni, néha tenni rá, egyszóval a folyamatosságot biztosítani.

A második óra után, amikor már régóta forr, belenyomjuk a pirosaranyat és ráhintjük a pirospaprikát, nem kevergetjük, nem forgatjuk, a forrás hatására amolyan körforgás alakul ki az edényben, ez tökéletesen elég, és fokozatosan megfő az ételünk. 1-1,5 óránként ellnőrizzük az ételt és ha úgy látjuk, hogy sok lé elforrt a főzés közben akkor felönthetjük vízzel, de csakis forróval. (A hideg víztől megrepedhet az edényünk)

Ha már úgy érezzük, hogy alakul a "puhasága", mehet bele a feldarabolt krumpli, majd rá 20 percre a csipetke.

Kivétel után tálalhatjuk, friss kenyérrel, kiflivel, pogácsával vagy akár cipóban is.

Jó étvágyat kívánunk!

 (1728)    (1)    0

A hozzászólásod sikeresen elküldted. Köszönjük!
Szólj hozzá
Ehhez a bejegyzéshez csak akkor szólhatsz hozzá, ha be vagy jelentkezve.

Facebook hozzászólások