
Elsőre meghökkentő lehet a címben feltett kérdés, de bizony igaz!
Kemencével nem csak egészségesebb ételeket készíthetsz, de hozzájárulhatsz a környezetvédelmi törekvésekhez is!
A fa elégetése során tulajdonképpen napenergia hasznosul!
Ugyanis a tűzifa égése során pontosan annyi szén-dioxid kerül vissza a légkörbe, amennyit a fa egész élete során abból felvett!
Ha évente nem tüzelünk el több fát, mint amennyi fa azon évben képződött, akkor többlet szén-dioxid-terhelés a légkört nem éri, tehát a CO2 mérlege semleges.
De ha nem tüzeljük el a fát, hanem hagyjuk természetesen lebomlani, akkor a korhadása során (amely tulajdonképpen lassú égés) ugyanannyi szén-dioxid kerül a légkörbe, mint elégetésekor!
Ha ez a felismerés tudatos erdőgazdálkodással párosul, akkor valóban fenntartható, megújuló energiáról beszélünk, ami segíti elérni a környezetvédelmi célkitűzéseket!
Ezért is fontos, hogy mindig jó minőségű tűzifával használjuk kemencénket és ne bontott, esetleg festett, vegyszerrel kezelt épületfán pirítsuk a bőrös malacot családunknak.
- Tudtad hogy mobil kemencéink felfűtéséhez 3-5 kg száraz, kemény tűzifa is elég?
Így nem csak a környezetet óvod, hanem rendkívül gazdaságosan is készítheted el kedvenc ételeidet!
Egy nem régiben bejelentett új kutatás rávilágított arra, hogy a konyhákban használatos gáz tűzhelyek és gáz sütők rendkívül magas kockázatot jelentenek az egészségünkre!
A gáz készülék használata során nem csak az asztmát és egyéb légzőszervi megbetegedéseket válthat ki, de a csecsemők idegrendszeri fejlődését is károsan befolyásolja.
Ugyanis a földgáz elégetésekor vízgőz, szén-dioxid, nitrogén-dioxid, és alacsony mennyiségű szén-monoxid illetve kén-dioxid is keletkezik.
A nitrogén-dioxid kifejezetten erős méreg, hatása elsősorban légzőszervi elváltozást és megbetegedést okoz, de az idegrendszert is károsíthatja.
Érdemes belegondolni, hogy ezek a vegyületek nemcsak a konyha légterébe kerülnek, hanem jelen vannak a sütő légterében is, tehát "belesülnek" a piskótánkba, kenyerünkbe vagy éppen a pizzatésztánkba is!
- Tudtad, hogy 1m3 földgáz elégetéséhez akár 15m3 levegő is kell?
Tehát érdemes folyamatosan szellőztetni, vagy nagy teljesítményű konyhai elszívót üzemeltetni a gázkészülékkel való munka közben!
Számomra sokkal megnyugtatóbb az a tudat, hogy ha begyújtom a kerti mobil-kemencémet akkor nem csak finomabb ételt készíthetek, de a család egészségét sem sodrom veszélybe,
és még a környezetünk megóvásáért is tettem egy lépést! Mert személy szerint az én teóriám az, hogy a tűz, a nyílt tűzön vagy parázson készített élelem az ősember óta velünk van.
Fejlődésünk korai szakaszától testünk, szervezetünk életben tartásához tartozik, a génjeinkbe ivódott. Mi lehet egészségesebb ennél számunkra?