
Húsvéti fonott kalács kemencében készítve
Hozzávalók:
A kalácshoz:
- 60 dkg liszt
- 7 dkg vaj
- 3 dkg friss élesztő
- 1 mk só
- 1 mk cukor
- 4 dl tej
- 2 db tojássárgája
A tepsi kikenéséhez:
- vaj
A tetejére:
- 1 ek tej
- 1 db tojássárgája
Elkészítés:
Elmorzsolunk 3 evőkanálnyi lisztet a 7 dkg vajjal. Az élesztőt felfuttatjuk langyos cukros tejben, hozzáadjuk a tojássárgákat és beleöntjük a lisztes vajas keverékbe.
A maradék lisztet hozzáadjuk, addig dagasztjuk, gyúrjuk amíg egy lágy tésztát nem kapunk. A tésztából cipót formálunk, és meleg helyen hagyjuk a uplájára kelni. Ez körübelül 45 percet - 1 órát vesz igénybe.
A megkelt kalácstésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kb. 30 centi hosszú rúddá hengergetjük. Ezeket egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, a szárakat befonjuk.
A fonott kalácsot vajjal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk, és ismét 30 percig kelni hagyjuk. Miután újra megkelt, a tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük, és 200 fokra előmelegített kemencében kb. 15-20 percig sütjük.
Ezután a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd további 10 percig folytatjuk a sütést. Eközben a kalácsnak egy szép aranybarna színt kell kapnia. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.