
Töki pompos (krumplis lángos)
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1,5 kg liszt
- 7 dkg élesztő
- 30 dkg krumpli
- Ízlés szerint só
- 0,5 l langyos víz
- 0,5 l tejföl
Tetejére:
- 1 fejvöröshagyma
- Ízlés szerint fokhagyma
- 0,5 kg szalonna
- 20 dkg sajt
Elkészítése:
A kemencét felfűtjük 200 fokra és ezt a hőfokot tartsuk meg.
Az élesztőt egy kis cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A lisztbe fészket készítünk, belerakjuk az áttört főtt krumplit, az élesztős keveréket és megsózzuk ízlés szerint. Langyos vízzel rugalmas tésztát készítünk, alaposan átgyúrjuk a tésztát. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük.
A kenyértésztát részekre osztjuk, kb. 10 adag lesz beőle (ha egyben akarjuk megsütni, mint egy pizzát úgy is lehetséges). Egyenletes, 2-3 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk őket. 200C-on elősütjük, ez kb. 7-9 percet vesz igénybe.
Ezután kivesszük a pompost, tetejére fokhagymás tejfölt kenünk. Rászórjuk a vöröshagymát, a kockára vágott szalonnát és a reszelt sajtot.
A pompost visszahelyezzük a kemencébe és további 5 percig pirítjuk.
Ezután kivesszük és akár már forrón tálalhatjuk is.