
Meggyes rétes kemencében
Hozzávalók:
A tésztához
- 1 dl tej
- 2 dkg friss élesztő vagy 1 zacskó szárazélesztő
- 2 ek cukor
- 50 dkg finomliszt
- 20 dkg margarin (sütőmargarin)
- 1 csipet só
- 2 db tojás
A töltelékhez
- 50 dkg meggybefőtt
- Ízlés szerint cukor
A lekenéshez
- 1 db tojás
A kemencét alaposan felfűtjük, kb. 300-350 fokra, majd engedjük visszahűlni 200 fokra és ezt tartsuk ezen a hőfokon.
A tejet langyosra melegítjük, előtte belerakunk 1 evőkanál cukrot. Miután a tej már langyos belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet morzsoljuk el a margarinnal. A sót és az 1 evőkanál cukrot belerakjuk, majd a liszt közepét kimélyítjük, ahova beleültjük a tojásokat, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt.
Addig dagasztjuk amíg, el nem válik az edényknek a falától. Kelesztés nélkül is dolgozhatunk vele, de aki úgy gondolja pihentetheti a tésztát kb. 30 percre vagy 1 órára.
Ezután egyforma részekre vágjuk. Egyenként henger alakúra sodorjuk, és kb. 40 cm hosszú és 25 cm széles lapot nyújtunk belőle. Ezután ráhelyezzük a tölteléket, majd feltekerjük a tésztát.
A tepsit kikenjük vajjal, a rétes behelyezése után pedig lekenjük a tészta tetejét 1 db tojással. Betesszük a 200 fokos kemencébe és 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.