Csülkös babgulyás
A babgulyáshoz:
-
1 kg füstölt sertéscsülök
-
20 dkg lángolt kolbász
-
25 dkg fejtett bab
-
1 db zeller (szárral együtt)
-
1 csokor petrezselyem
-
1 db karalábé
-
4 db sárgarépa
-
2 db fehérrépa
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 ek fekete bors
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
-
babérlevél ízlés szerint
-
1 db tv paprika
-
1 db paradicsom
-
5 db burgonya
-
3.5 ek fűszerpaprika
-
6 l víz
A csipetkéhez:
-
1 db tojás
-
3 púpozott ek finomliszt
Elkészítés:
A kemencét felfűtjük kb 150 fokra.
Megrakjuk a 10 literes cserepünket: alulra a csülköt, kolbászt, aztán szép sorban az előző este beáztatott zöldségeinket. Az áztatást nem kötelező megtenni.
Felöntjük vízzel a cserepet, aztán betesszük a kemencébe. Ez egy 4-5 órás folyamat.
A kezdéstől számítva kb 1 óra múlva már rotyog a gulyás, addig semmi más dolgunk nincs, mint a parazsat igazgatni, néha tenni rá, egyszóval a folyamatosságot biztosítani.
A második óra után, amikor már régóta forr, belenyomjuk a pirosaranyat és ráhintjük a pirospaprikát, nem kevergetjük, nem forgatjuk, a forrás hatására amolyan körforgás alakul ki az edényben, ez tökéletesen elég, és fokozatosan megfő az ételünk. 1-1,5 óránként ellnőrizzük az ételt és ha úgy látjuk, hogy sok lé elforrt a főzés közben akkor felönthetjük vízzel, de csakis forróval. (A hideg víztől megrepedhet az edényünk)
Ha már úgy érezzük, hogy alakul a "puhasága", mehet bele a feldarabolt krumpli, majd rá 20 percre a csipetke.
Kivétel után tálalhatjuk, friss kenyérrel, kiflivel, pogácsával vagy akár cipóban is.