Kemencében sült házikenyér
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt vagy kenyérliszt
- 5 dkg élesztő
- 1evőkanál só
- 2 dl víz (langyos)
- 1közepes db főtt burgonya
Elkészítés:
Kovász készítése:
Az élesztőt kevés langyos vízben felolvasztjuk, majd a liszt egyharmadát beleöntjük és összekeverjük. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy galuska sűrűségű, simára kidolgozott legyen.
Letakarjuk és pihentetni hagyjuk 5-6 órát.
Kenyértészta készítése:
Langyos vízbe beletesszük a sót, a főtt krumplit és ezt hozzáöntjük a kovászhoz. A kovászt szétszedjük és hozzáöntjük a maradék lisztet, összegyúrjuk és annyi langyos vizet öntünk még hozzá, hogy a kelt tésztánál keményebb állagú legyen.
Ha összeállítottuk a tésztát nekilátunk dagasztani. Addig dagasztjuk, míg a tészta a kezünktől és a táltól kezd elválni. Liszttel meghintjük és letakarjuk, legalább 2 óráig meleg helyen kelesztjük.
Ha megkelt, cipókat csinálunk belőlük, beletesszük az edénybe amiben sütni szeretnénk, majd letakarjuk és további fél óráig kelni hagyjuk. Ezalatt a kemencét, felfűtjük 300 fokra. 270-280 foknál betesszük a kenyeret az alul lévő samott lapra helyezett rácsra. Kb 30-35 perc múlva a kenyeret megforgatjuk és a tepsi tartóra rakjuk, eggyel feljebb a sütőtérben. Itt sütjük még körübelül 35 percet.
Jó étvágyat kívánunk!